Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Malinový galette s kokosovo-banánovou zmrzlinou

Malinový galette s kokosovo-banánovou zmrzlinou

Přísady

Na koláč galette:

Těsto:
300 g špaldové mouky
1/2 lžičky mleté skořice
kůra z 1/2 bio citrónu
1 špetka soli
50 g javorového sirupu
25 g třtinového cukru
100 g rozpuštěného kokosového oleje
125 ml studené vody

Náplň:
300 g čerstvých malin
1/2 sklenice malinového džemu Bonne Maman
2 lžičky mléka na potření
2 lžíce kokosových lupínků na posypání

Na zmrzlinu:
400 ml kokosového mléka
3 zralé banány
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
2 lžíce kokosových lupínků
1/2 lžičky mleté vanilky
50 ml javorového sirupu nebo třtinového cukru

Příprava

Koláč galette

1) Na těsto smíchejte mouku s javorovým sirupem, cukrem, solí, skořicí, citrónovou kůrou a tekutým kokosovým olejem a rukama rychle vypracujte drolivé těsto.

2) Po troškách přidávejte studenou vodu a rychle hněťte, dokud nebude hladké. Přikryjte a na cca 30 minut uložte do chladu.

3) Předehřejte si troubu na 180 °C.

4) Těsto vyndejte přímo na lehce pomoučený pečící papír a vyválejte do kruhu o průměru cca 30 cm.

5) Čerstvé maliny smíchejte s malinovým džemem a rovnoměrně navrstvěte na koláč (po okrajích nechte asi 6 cm volných).

6) Okraje přeložte dovnitř, potřete ovesným mlékem a posypejte kokosovými lupínky.

7) Galette pečte na střední příčce trouby cca 30 minut dozlatova a podávejte nejlépe ještě vlažnou.

Zmrzlina

Ve stroji na zmrzlinu
1) Všechny přísady rozmixujte na kaši, naplňte do stroje na zmrzlinu a nechte zpracovávat 15–20 minut. Krémovou zmrzlinu můžete nechat zamrazit nebo 1 hodinu chladit v mrazáku a poté podávat.

Bez stroje na zmrzlinu
2) Banány nakrájejte na plátky a nechte zamrazit. Poté je rozmixujte spolu s ostatními přísadami. Přemístěte do boxu na potraviny nebo misky a uložte zpět do mrazáku. Průběžně míchejte, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence.

Tip!
Pokud uchováváte hotovou zmrzlinu v mrazáku déle než 4–⁠5 hodin (nebo přes noc), před podáváním ji na alespoň 30 minut vyndejte, aby trochu povolila.