Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Borůvkový křupavý dortík

Borůvkový křupavý dortík

Ingredience (na dortovou formu o průměru cca 28 cm):

Na ovesné těsto:

  • 150 g másla
  • 200 g špaldové mouky
  • 70 g surového třtinového cukru
  • 1 špetku soli
  • 1/2 čajové lžičky skořice, mleté
  • 50 g ovesných vloček

 

Na náplň:

  • 400 g borůvek čerstvých popř. mražených
  • 200 g  borůvkového džemu Bonne Maman
  • 1 polévková lžíce balzamikového octa
  • šťáva a kůra z 1/2 bio-citronu
  • 2 polévkové lžíce potravinářského škrobu (vanilkového pudinkového prášku nebo Maizeny)

 

Na křupavou polevu:

  • 70 g másla
  • 70 g ovesných vloček
  • 70 g surového třtinového cukru
  • 50 g mandlí nahrubo nasekaných
  • 1/2 čajové lžičky skořice, mleté
  • 1 malá snítka rozmarýnu nebo tymiánu,
    jemně nasekaná – podle chuti

Příprava

Na těsto rozpusťte máslo a smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi na těsto. Těsto rovnoměrně natlačte do dortové formy s odnímatelným dnem (rukama) a dejte na cca 10 minut do mrazáku.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 175 °C. Těsto několikrát propíchejte vidličkou a pečte 10 minut.

Na náplň smíchejte všechny ingredience a dejte je na předpečený základ těsta.

Na křupavou polevu rozpusťte máslo a smíchejte se zbytkem ingrediencí. Křupavou polevou potřete borůvky a pokračujte v pečení po dobu 20 minut, dokud koláč není zlatohnědý.

Vyndejte dort z trouby, nechte pár minut vychladnout ve formě, poté vyjměte z dortové formy a položte na talíř. Pokud chcete, podávejte s čerstvými borůvkami. Můžete přidat i kopeček čerstvé šlehačky nebo jogurtu.

 

Recept od Lena, www.meinleckeresleben.com