Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Brioškové věnce

Brioškové věnce

Ingredience (na 8 malých věnečků):

Na těsto:

  • 500 světlé špaldové mouky, plus něco navíc k rolování
  • 1 špetka soli
  • 25 g čerstvého droždí
  • 300 ml mléka
  • 50 g medu nebo surového třtinového cukru
  • 60 g měkkého másla
  • ½ čajové lžičky cejlonské skořice
  • 1/3 čajové lžičky bourbonské vanilky

 

Na náplň:

  • ½ sklenice Bonne Maman lískooříškovo-kakaového krému

 

Na potření a posypání:

  • 1-2 polévkové lžíce mléka
  • 1 žloutek
  • 200 g jáder lískových ořechů, nahrubo nasekaných

Příprava

Na těsto zahřejte v hrnci mléko do vlažného stavu (ne příliš horké). Med (nebo cukr), droždí a sůl přidejte a dobře promíchejte, dokud se droždí úplně nerozpustí.

Ve velké míse smíchejte mouku se skořicí, vanilku, kvasnicovou směs a měkké máslo a zpracujte na hladké těsto pomocí kuchyňského robota. Těsto je nyní poměrně měkké, ale tak to má být. Těsto znovu prohněťte rukama na pomoučené pracovní ploše.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

Těsto rozdělte na 8 dílů. Kousky těsta na pomoučené pracovní ploše rozválejte na malé obdélníky (cca 15 x 25 cm).

Navrch rozetřete 1 polévkovou lžíci krému z lískových oříšků a kakaa (nejlépe to jde lžící nebo cukrářskou paletkou). Posypte pár nahrubo nasekanými lískovými oříšky. Malé obdélníčky srolujte z dlouhé strany, poté podélně rozpůlte ostrým nožem. Půlky těsta otočte náplní nahoru, na jednom konci přitlačte k sobě a omotejte kolem sebe. Oba zakroucené konce spojte k sobě a věnce položte na dva plechy vyložené pečicím papírem.

Věnce přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C. Mléko smíchejte se žloutkem a potřete jím kroužky těsta. Posypejte ještě pár lískovými oříšky.

Pečte v troubě 15 minut dozlatova. Nechejte vychladnout a podle chuti poprašte moučkovým cukrem.

Pokud chcete věnce věnovat jako dárky, ozdobte je pěknou mašličkou a přáním.

 

Recept od Lena, www.meinleckeresleben.com