Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Karamelové, jablkovo-skořicové koblihy

Karamelové, jablkovo-skořicové koblihy

Ingredience:

na koblihy
1 kg mouky vhodné na kynuté těsto
1 kostka droždí
120 gramů cukru
1,2 dcl slunečnicového oleje
570 ml mléka
citronová kůra z jednoho citronu
1/2 lžičky soli
50 ml rumu
8 žloutků
+ 250 gramů jemného krystalového cukru + 1-2 lžíce skořice

 

na náplň cca 15-20 koblih
200-250 ml jablečného pyré
600 ml sladké smetany
2 lžičky vanilkové pasty
2 lžíce moučkového cukru
sklenice karamelu Bonne Maman

volitelné > 1 sáček želatinového ztužovače

Příprava

Nejprve si připravte náplň. Šlehejte sladkou smetanu dokud nezměkne. Poté za pravidelného šlehání vmíchejte želatinový ztužovač, pokud jsme se pro něj rozhodli. Přidejte moučkový cukr, vanilkovou pastu a vše společně vymíchejte do tuhého krému. Během přípravy těsta na koblihy dejte krém na hodinu do lednice.

Smíchejte krystalový cukr se skořicí.

Dejte pozor, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Ohřejte mléko, dokud nebude vlažné.
Do poloviny teplého mléka vmíchejte lžičku cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte 10 minut kynout.
Do druhé poloviny přidejte cukr a počkejte až se rozpustí. Mezitím prosejte mouku. Vmíchejte vykynutý kvásek.
Přidejte sůl a promíchejte. Kuchyňským robotem pomalu míchejte žloutky, citronovou kůru, rum, olej a zbylé sladké mléko.

Těsto hněťte 15-20 minut. Poté nechte 1 hodinu kynout. Po uplynutí této doby těsto rozdělte na polovinu a každou vyválejte na tloušťku necelé 2 centimetry.
Z těsta vykrajujte kolečka a vykrojte do nich menší kolečko. Vykrojené koblihy s kolečky přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte je na teplém místě asi hodinu kynout.

V posledních minutách začněte rozehřívat olej. Olej rozehřejte na střední teplotu (5/9), protože je velmi důležité, aby se koblihy smažily pomalu. Pokud máte teploměr, zahřejte olej na teplotu 160 stupňů. Když je olej rozehřátý, přidejte koblihy. Koblihy musí mít dostatek prostoru, aby měly možnost se ještě zvětšovat. Přikryjte je pokličkou a nechte 2 minuty smažit nebo dokud zespodu nezezlátnou. Poté pokličku sundejte a otočte a smažte je z druhé strany stejně dlouho, jako jste je smažili na první straně.

Je důležité, abyste je měli stále na očích. Několikrát změřte teplotu oleje. Pokud olej příliš prská ​​a teplota je nad 160 stupňů, trochu snižte teplotu a naopak. Když jsou koblihy usmažené, obraťte je v oleji tak, aby byl olej i na vrchní ploše, a hned horké a „mokré“ od oleje ve skořicovém cukru obalujte. Nechte vychladnout.

Vychladlé překrojte napůl. Spodní část koblihy namažte jablečným pyré. Navrch rozetřete pudingový krém. Položte horní část koblihy a potřete karamelem. Podle libosti ozdobte cukrem.

 

Recept od Anina kuhinja