Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Lískooříškovo-kakaový dort s vanilkou

Lískooříškovo-kakaový dort s vanilkou

Ingredience:

Na korpusy:
2 listová těsta
20 lžic mléka
4-5 lžic meruňkového džemu Bonne Maman

Na krém:
1 litr sladké smetany ke šlehání
300 gramů sýra mascarpone
9 lžič moučkového cukru
9 plátků želatiny
200 gramů Bonne Maman lískooříškovo-kakaového krému
3-4 lžíce citronové šťávy
2 lžíce vanilkového aroma

Na čokoládovou ganache:
150 gramů mléčné čokolády
60 ml sladké smetany

Další ingredience:
čokoládové ozdobné kuličky na dort (můžete nahradit mletými ořechy, kokosem nebo nechat dort rustikální)
40 gramů rozpuštěné hořké čokolády na ozdobení upečených koleček z listového těsta
růže na ozdobu
bílá čokoláda na ozdobu

Příprava

Listové těsto rozválejte a z každého vykrojte kruh o průměru asi 22 cm. Průměr musí odpovídat velikosti dortové formy, kterou máte. Průměr by neměl být větší než 24 cm, jinak bude dort nižší.

Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem a přitlačte ho. Ze zbylého těsta vykrajujte malá kolečka na ozdobu. Navrch přidejte nový pečicí papír a přiklopte druhým plechem. Vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Po uplynutí této doby ho odkryjte a pečte ještě 5 minut. Stejný postup opakujte i s druhým těstem. Korpus vychlaďte.

Želatinu namočte na 10 minut do studené vody. Po uplynutí této doby ji vymačkejte a přidejte do hrnce spolu s takovým množstvím smetany, aby pokryla dno. Želatinu zahřívejte na nejnižším stupni, dokud není zcela zkapalněná. Můžete ji také mezi tím několikrát promíchat. Nechte odstát během přípravy ostatních ingrediencí.

Do druhého hrnce přidejte lískooříškovo-kakaový krém. Zahřejte ho také na nejnižší stupeň, aby se trochu zahřál a byl trochu tekutější.

700 mililitrů sladké smetany ušlehejte do stavu, kdy začne pěnit, ale ještě nebude jemně našlehaná. Rozpuštěná želatina se do ni nalije za pravidelného rychlého šlehání. Ještě alespoň minutu šlehejte, aby se dobře promíchala. Do jiné mísy přidejte zbývající smetanu, sýr mascarpone, citronovou šťávu, vanilku a cukr. Dobře promíchejte a nakonec smíchejte se šlehačkou a želatinou, aby vznikl pěkný jednolitý krém.

Krém rozdělte na polovinu a vmíchejte do jedné poloviny lískooříškovo-kakaový krém. Naberte 6 lžic lískooříškovo-kakaového krému a vanilkového krému – ty použijete na ozdobu.

První patro korpusu vložte do dortové formy, potřete jej 10 lžícemi mléka a potřete džemem. Navrch naneste krém. Vše dejte na 20 minut do mrazáku, aby krém ztuhl. Poté přikryjte dalším korpusem, potřete jej vanilkovým krémem. Přes noc vložte do chladničky.

Druhý den uvařte smetanu na ganache. Uvařenou smetanu odstavte a přidejte nasekanou čokoládu. Nechte 5 minut odstát a poté promíchejte. Vychlaďte na pokojovou teplotu. Po uplynutí této doby dort odřízněte od okraje tenkým nožem. Jemným pohybem nože po okraji krém zploštěte. Dort odříznutý od okraje přelijte ganache. Vraťte ho na další dvě hodiny do lednice.

Kruhy z listového těsta ozdobte rozpuštěnou čokoládou, růžičkami a bílou čokoládou. Zvolte posyp na okraj a pečlivě jej ručně naneste. Ozdobte zbylým krémem a kolečky z listového těsta.

 

Recept: Anina kuhinja