Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Meruňkový džem

Meruňkový džem

Ingredience:

850 g zralých meruněk
920 g želírovacího cukru
10 g citronové šťávy (=2 lžičky)

Příprava

Předtím než začnete:
Sklenice a víčka dobře umyjte. Umístěte víčka a sklenice do hrnce naplněného vodou. Přiveďte vodu k varu (nechte vařit 5 až 15 minut). Nechte je uschnout na čisté kuchyňské utěrce.
Víčka a sklenice lze umýt také v myčce na nádobí.

Příprava:
Meruňky omyjte (nerozdrcené) a odstraňte pecky a stopky. Plody rozčtvrťte. Vložte meruňky do hrnce a zahřejte na středně vysokou teplotu. Pravidelně míchejte vařečkou a přidejte 200 ml vody (v závislosti na odpařování vody).
Tip: můžete použít ochucenou vodu (levandulový čaj, jasmínový čaj).

Po půl hodině se ovoce rozpustí. Pokud chcete připravit džem bez kousků, můžete ovoce rozmělnit. Snižte teplotu a pomalu za stálého míchání přidávejte 920 g cukru. Když je cukr dobře promíchaný, nechejte ho provařit na prudkém ohni asi 15 minut. Pravidelně míchejte, aby se džem nepřipálil ke dnu hrnce.

Jakmile jsou meruňky průsvitné a jsou rovnoměrně rozmístěné, vaření je dokončeno. Tip: Chcete-li zkontrolovat, zda meruňkový džem zželíroval, položte kapku na talíř, který jste předtím položili do lednice, a nakloňte jej: pokud kapka spadne, džem není dostatečně uvařený. Když ztuhne, je hotový!

Nakonec přidejte 2 lžičky citronové šťávy (pomáhá zachovat a zvýraznit chuť ovoce!) a přiveďte několik sekund k varu. Po sundání ze sporáku můžete odstranit pěnu, která se tvoří na povrchu.

Meruňkový džem ihned naběračkou nalijte do sklenic. Sklenice uzavřete víčky a postavte dnem vzhůru.
Nechte sklenice vychladnout, než na ně nalepíte štítek. Poté můžete zavařovací sklenice několik měsíců skladovat chráněné před teplem a vlhkostí.
Po otevření uchovávejte v chladu a spotřebujte do 4 týdnů.