Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Pomerančový dort s polentou

Pomerančový dort s polentou

Ingredience (na formu o průměru 26 cm):

Na těsto:
2 bio pomeranče (350 g)
1 bio citron
4 bio vejce
100 g třtinového cukru
100 g řepkového oleje
100 g pomerančové marmelády Bonne Maman
150 g mandlí, čerstvě mletých
150 g instantní polenty
2 čajové lžičky prášku do pečiva
1 špetku soli

 

Na obložení dortu:
2 bio pomeranče
2 lžíce medu
150 ml horké vody
½ čajové lžičky vanilky, mleté

 

Na potření:
100 g pomerančové marmelády Bonne Maman

Příprava

Pomeranče a citron umyjte, vložte do pánve a podlijte vodou. Umístěte kousek pečícího papíru na vodu, aby se udrželo ovoce pod hladinou vody. Vařte na středním ohni po dobu 30 minut. Mezitím si připravte obložení dortu. Za tímto účelem nakrájejte pomeranče na malé plátky (0,4 cm) – pokud chcete, můžete pomeranče předem oloupat a poté nakrájet na plátky (doporučuji každému, kdo nemá rád mírně hořkou chuť).

Plátky pomeranče vložte do větší pánve. Pokapejte medem, přidejte vanilku a horkou vodu. Přiveďte k varu, dokud se voda neodpaří.

Dno dortové formy (26 cm) vyložte papírem na pečení. Boky vymastěte a posypte mletými mandlemi. Na dno formy lehce poskládejte oranžové plátky. Na těsto vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pomalu přidávejte olej. Vyjměte uvařené pomeranče a citron z vody, nakrájejte na čtvrtiny (je-li to nutné, nakrájejte na kostičky) a vše rozmixujte na jemné pyré (nejlépe ve Vitamixu nebo ručním mixérem).

Do směsi vajec a cukru vmíchejte citrusové pyré, pomerančovou marmeládu a mandle. Smíchejte polentu s práškem do pečiva a solí a postupně promíchejte na těsto. Nalijte těsto do formy na plátky pomeranče. Pečte koláč ve horkovzdušné troubě na 180 °C na středním roštu asi 45-50 minut, dozlatova. Ještě teplý dort vyjměte z okraje a opatrně ho vyklopte na dortový talíř.

Pomerančovou marmeládu mírně prohřejte a štětcem rozetřete po ještě horkém dortu.

 

Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com