Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Vánoční jablečno-karamelová bábovka

Vánoční jablečno-karamelová bábovka

Ingredience (na jednu bábovku):

  • 250 g špaldové mouky
  • 2 čajové lžičky Weinstein – prášku na pečení
  • 1 čajová lžička cejlonské skořice, mleté
  • 1/3 čajové lžičky bourbonské vanilky, mleté
  • 1 špetka soli
  • 3 vajíčka
  • 120 g surového třtinového cukru
  • 350 g jablečných povidel, nejlépe domácích
  • 150 ml oleje, například slunečnicového nebo kukuřičného oleje
  • 1 jablko
  • 2-3 lžíce karamelu, od Bonne Maman
  • trochu másla + strouhanky do formy

 

Na polevu:

Příprava

Formu na bábovku dobře vymažte máslem a posypte strouhankou. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 165 °C.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, skořicí, vanilkou a solí.

Vejce vyšlehejte s cukrem v kuchyňském robotu do světlé, krémové hmoty – to trvá asi 5-7 minut.

Pomalu vmíchejte jablečná povidla a olej.

Nakonec metličkou smíchejte moučnou směs.

Jablko nakrájejte na malé kostičky a také vmíchejte.

Polovinu směsi nalijte do bábovkové formy. Na těsto rozetřete několik kapek karamelu. Poté zbytek směsi nalijte do formy také.

Vložte bábovkovou formu do trouby a pečte asi 45–50 minut –  proveďte test špejlí, abyste zkontrolovali, zda je bábovka propečená.

Bábovku vyklopte na mřížku nebo talíř a sundejte formu. Nechejte vychladnout.

Pár lžic karamelu pěkně rozetřete na bábovku a podávejte.

 

Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com